Създават ги в иновативните училища За 4 години са се увеличили от

...
Създават ги в иновативните училища За 4 години са се увеличили от
Коментари Харесай

Нови предмети в училище: екология и оператор на дрон

Създават ги в иновативните учебни заведения За 4 години са се увеличили от 184 на 542, педагозите са над 20 000
Екология, оператор на дрон, проучване на природата посредством музика, галактически проучвания, встъпление във образното програмиране са част от новите образователни предмети, които сътвориха новаторските учебни заведения. Голяма част са свързани с изкуствения интелект

Това изясни Наталия Михалевска, началник на дирекция “Образование на българите зад граница и учебна мрежа ”. Тя беше измежду моторите на националния конгрес “Училищата с нововъведения за бъдещето ” на Министерството на образованието и науката.

Според нея най-голямото достижение на учителите е точно основаването на новите образователни предмети. 542 са новаторските учебни заведения в България. Те се намират в 192 обитаеми места. У нас към този момент работят над 20 хиляди новаторски учители.

Успешна арттерапия за деца със специфични просветителни потребности, разнообразни задачи от действителния живот - по какъв начин да се почисти реката, къде тъкмо да се намира площадката, където да се разхождат кучетата - това са част от резултатите на нововъведенията в учебно заведение. При сходни задания децата могат да интегрират познания по биология, химия, изобразително изкуство, изяснява Наталия Михалевска.

Успехът се покачва в 80% от учебните заведения с новаторски детайли. В 30% към този момент има по 2-3 нови новаторски плана.

“Това е началото на края на класно-урочната система. Стигнали сме до революционна обстановка на нашето обучение. Не може по остарял метод да бъдат обучавани новите деца - нито като способи, нито като среда, нито като другарство ”, разяснява Михалевска.

“История IT ” е нововъведението на старши учителя по история Милен Налбантов от учебно заведение “Методий Драгинов ” във велинградското село Драгиново. Педагогът е създал приложения, които учениците могат да конфигурират на персоналните си устройства. Преподаването, ученето, инспекцията и оценката на знанията по история и цивилизация в прогимназията стават посредством IT технологиите. Сред наградените е и Мария Янева - старши преподавател по биология от СУ “Христо Ботев ” в Карнобат. Иновацията е планът “Количка за извършване на покупки на диабетици ” - улеснява диабетиците при избора им на подобаваща храна посредством приложение на таблет калкулатор за хлебни единици.

Учебната процедура по технология на хотелиерското обслужване и британски език, непознат език по специалността пък е нововъведението в Професионалната гимназия по туризъм “Александър Паскалев ” в Хасково. Наградената учителка пък е Елена Димитрова.

На формалната гала бяха наградени 36 новаторски учители от цялата страна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР